Kuchnia

PRZETWORY

Leczo paprykowe na zimę

Było już leczo z cukinią, pora więc na drugą wersję na bazie dużej ilości papryki. Jest lekko pikantne za sprawą papryczki chili a aromatu dodaje mu oregano i czerwona czubrica. Zimą wystarczy jedynie je podgrzać i mamy gotowy obiad. Mięsożercy mogą dodać do niego kawałki podsmażonego kurczaka lub drobiu. Leczo najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Dobrze komponuje się też z ryżem lub kaszą, np. jaglaną.
LECZO PAPRYKOWE NA ZIMĘ

Składniki:
2 kg pomidorów lima
2 kg papryki (różne kolory)
2 duże cebule
2-3 papryczki chili (opcjonalnie)
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka czerwonej czubricy
sól do smaku (2-3 łyżeczki)
pół łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i siekamy w kostkę. Umieszczamy je w garnku. Papryki oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Czosnek drobno kroimy. Chili pozbawiamy pestek, siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę przez około 5-7 minut. Następnie dodajemy czosnek i chili, smażymy kolejną minutę. Zawartość patelni przekładamy do pomidorów. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut.

W tym czasie na patelni przesmażamy paprykę przez około 5 minut (jeśli macie mniejszą patelnię, róbcie to partiami). Po 20 minutach paprykę dodajemy do pomidorów, gotujemy dalej pod przykryciem przez około 20-30 minut, aż będzie miękka. Pod koniec dodajemy sól i pieprz do smaku, suszone oregano i czerwoną czubricę. Gorące leczo przekładamy do suchych, wcześniej wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez około 20 minut od momentu zagotowania. Z podanego przepisu otrzymałam 9 słoików leczo o pojemności około 300 ml.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation