Kuchnia

kuchnia

Szarlotka na kruchym cieście

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
4 żółtka
1 margaryna
szczypta soli
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 do 1 ½ kg jabłek (u mnie papierówki)
1 kisiel cytrynowy
½ szklanki cukru
4 białka
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać kisiel w proszku do odciśniętych jabłek i wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli oraz cukrem, na koniec do ubitych białek dodaję cynamon, całość dodać do jabłek i delikatnie wymieszać.
Wykonanie całości:
Z podanych składników na ciasto, należy wszystko zagnieść w jednolitą całość, podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Na dno blaszki zetrzeć na tarce, połowę ciasta, delikatnie ugnieść ręką do dna. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec na złoty kolor, u mnie piekarnik był nastawiony na 180 st. C na ok. 1 godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation