Kuchnia

kuchnia

Kurczak cytrynowo – miodowy

Kurczak miodowo – cytrynowy

4 udka, lub piersi ze skórką
2 ząbki czosnku
sok i skórka starta z cytryny bio ( niepryskanej )
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich, lub suszonego oregano
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temp. 190° C.
Do naczynia żaroodpornego włóż opłukanego i osuszonego kurczaka, skórką do góry.
Czosnek obierz i drobno posiekaj. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Odłóż kilka plasterków cytryny do dekoracji.
W rondelku podgrzej czosnek, miód, sok i skórkę z cytryny, zioła, oliwę oraz miód.
Polej kurczaka zawartością rondelka.
Wstaw do piekarnika na około 40 minut. Od czasu do czasu możesz polać kurczaka powstałym sosem, a na kilka minut przed końcem ułóż na wierzchu plasterki cytryny.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation