Kuchnia

zupy, sosy, smarowidła

Pasta z suszonych pomidorów i sera brie | Słodka Babka
250 g sera brie w temp. pokojowej
½ szklanki suszonych pomidorów
2 garście listów świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
125 g serka Philadelphia (opcjonalnie)
łyżka małych kaparów (opcjonalnie)

Suszone pomidory i bazylię drobno kroimy. Z sera brie okrajamy skórkę, jak najcieniej. Ser przekładamy do miseczki, dodajemy pomidory, bazylię i czosnek przepuszczony przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcemy to dodajemy także serek Philadelphia i drobno posiekane kapary, co doda paście słoności.

Jedna uwaga: przygotowywałam pastę z samym serkiem brie akurat w okresie, gdy mój blender odmówił posłuszeństwa, stąd posługiwałam się widelcem. Myślę jednak, że dobrze jest serek zmiksować przed dodaniem pozostałych składników, wtedy będzie gładszy, a przez to wg mnie będzie atrakcyjniej wyglądał.

Podajemy w temperaturze pokojowej z krakersami, grzaneczkami lub grissini.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation