Kuchnia

KLUSKI PIEROGI PLACKI

Pyzy z mięsem

Ciasto

1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 surowe ziemniaki średnie, 1 jajko, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Surowe ziemniaki obieram i ścieram na miazgę. Łącze ze sobą wszystkie składniki na jednolite ciasto. Zwilżonymi wodą rękoma urywam kawałki ciasta nadziewam farszem i formuje pyzy. Gotowe pyzy wkładam na osolony w wrzątek - gotuje ok 7 minut od wypłynięcia

Farsz

1 kg łopatki lub karkówki albo pół na pół. 1 cebula,1 mala bulka, czosnek, majeranek, sól, pieprz

Mięso gotuję do miekkosci w lekko osolonej wodzie. Bulkę namaczam. Cebulę kroje w kostkę i podduszam na oleju. Za pomocą maszynki do mięsa miele mięso wraz z namoczoną i odcisnietą bulką, przesmażoną cebulą,1 ząbkiem czosnku i 1 łyżka majeranku. Do zmielonych skladników wbijam jajko, dodaje sol i pieprz, - mieszam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation