Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

CURRY Z BAKŁAŻANÓW

1 duży bakłażan
1 cebula
5 pomidorów
200 g sera panir lub tofu
kawałek ostrej papryki chili, zgodnie z upodobaniem
łyżeczka kuminu
szczypta cynamonu
szczypta goździków
pęczek świeżej kolendry
olej lub sklarowane masło
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Na największej patelni jaką mamy, rozgrzewamy tłuszcz. Siekamy cebulę w półpióra i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. W tym czasie kroimy w kostkę bakłażana i dodajemy go do do cebuli, smażymy razem przez kolejne 2-3 minuty i dodajemy pokrojony w kostkę ser tofu lub panir. Zmniejszamy ogień i smażymy całość przez 5-8 minut.
Pomidory kroimy na ćwiartki i dodajemy do reszty warzyw. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy, zmniejszamy ogień pod patelnię i zostawiamy na 16-18 minut, do czasu aż wszystkie warzywa będą bardzo miękkie i całość nabierze lśniącej, płynnej konsystencji.
Na sam koniec gotowe curry posypujemy obficie świeżą kolendrą. Najlepsze z ryżem albo z chlebem naan. Ja zawsze wybieram chleb.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation