Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zupa ze szpinakiem po żydowsku

Składniki:

1 por (biała część)
pół cebuli
2-3 ząbki czosnki
3 łyżki oliwy
2 pietruszki
4 marchewki
0,5 szklanki kaszy jęczmienne
1,5 l bulionu
25 dag szpinaku – użyłam mrożonego w liściach
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Pokroić w talarki cebulę, pora i marchewkę, zaś pietruszkę w słupki. W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć do miękkości cebulę z porem i wyciśniętym czosnkiem. Dodać marchewkę i pietruszkę i przesmażyć ok. 3 minut. Wsypać kaszę jęczmienną i wszystko zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować przez 30 minut. Dodać szpinak(nie trzeba wcześniej rozmrażać), doprawić zupę solą, pieprzem i gałką i gotować jeszcze 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation