Kuchnia

Jedzonko

Ciasto ryżowe po włosku przepis - Wszystkie przepisy Polska



Składniki
ilość porcji: 6

1 litr pełnotłustego mleka
200 g ryżu
200 g cukru
1 łyżka masła
2 jajka
bułka tarta

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 30min. › +30min. studzenie › Gotowe w: 1godz.20min.

Ryż gotować na mleku razem ze 100 g cukru przez około 10 minut. Sprawdzić czy jest miękki, w razie konieczności gotować dłużej. Zdjąć z ognia, dodać masło i przestudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno.
Do ryżu dodać pozostały cukier, żółtka i pianę z białek, wymieszać.
Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia w wersji bezglutenowej). Wyłożyć masę ryżową.
Piec przez 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation