Kuchnia

Ciasta

Magda Kucharzy: Sernik wiedeński z przepisu babci

Składniki:
1,5 kg twarogu półtłustego (należy go zmielić albo kupić trzykrotnie zmielony)
kostka masła
400 g cukru pudru
10 jaj
łyżka kaszy manny
cały aromat pomarańczowy
garść rodzynek

Rodzynki zalać wrzątkiem. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Żółtka oddzielić od białek, dodać do masy maślanej i utrzeć. Powoli dodawać twaróg i miksować na małych obrotach. Na końcu dodać kaszę manną i aromat pomarańczowy. Białka ubić na sztywną pianę i łopatką wymieszać z masą serową. Piekarnik nastawić na 175 stopni. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, a wierzch sernika posypać hojnie rodzynkami. Piec przez 1,5 h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation