Kuchnia

Ciasta

Sernik z truskawkami

Spód:

* 180 g herbatników maślanych
* 80 g stopionego masła
* 1 łyżka cukru pudru


Masa serowa:

* 600 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
* 200 g jogurtu greckiego
* 4 jajka
* 180 g cukru
* 1 budyń śmietankowy
* 50 g stopionego i przestudzonego masła


Polewa:

* 3 pełne łyżki dżemu truskawkowego


Dodatkowo:

* ok 350 g truskawek


Herbatniki mielimy, łączymy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Tak powstałą masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 22 cm, dociskamy do spodu i wstawiamy do lodówki na około 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie i miksujemy na średnich obrotach tylko do chwili połączenia się składników (ok. 1 minutę) a następnie przelewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy około 75 minut, a następnie studzimy go do temperatury pokojowej i wstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia podgrzewamy dżem truskawkowy na małym ogniu przez około 2-3 minuty cały czas go mieszając i smarujemy nim wierzch sernika. Na dżemie układamy truskawki i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie sernik jest gotowy do konsumpcji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation