Kuchnia

przetwory lato

Sok pomidorowy z dodatkiem selera naciowego,

mocno dojrzałe mięsiste pomidory (lima, pliska i inne) - 5 kg
sól do smaku
cukier - do smaku
seler naciowy - 2 - 3 gałązki
i/ lub pietruszka zielona - 1 duży pęczek

Zimą mamy przepyszny sok dla dzieci, dorosłych, i surowiec do szybkiego przyrządzenia zupy.
Etapy przygotowania

Pomidory i zieleninę umyć, osuszyć.

Umyte pomidory pokroić, usunąć przejrzałe nasionka (są gorzkie) rozgnieść drewnianym tłuczkiem w kamiennej misie i rozgotować je na małym ogniu we własnym soku - bez dodatku wody (pilnować by się nie przypaliły.

Podgotowane pomidory możemy podzielić na 2 rondle i do jednego dodać seler naciowy, a do drugiego dorzucamy natkę pietruszki, chwilę razem gotujemy..

Gorącą masę przecieramy ręcznie za pomocą drewnianej pałki i perlonowego sita lub blenderem.

Jednak najlepiej jest przepuścić masę przez sokowirówkę.

Jeśli mus pomidorowy jest zbyt gęsty, przecedzam go przez i gęsty przecier odkładam, dodaję go później do zrobionego przecieru pomidorowego.

Do 1 litra soku soku dodajemy od 5 do 7 gram soli i od 10 do 30 g cukru.

Po wymieszaniu soku z solą i cukrem przelewamy sok do buteleczek lub słoiczków i pasteryzujemy w temp. ok 90 stopni C od 15 do 20 minut ( w zależności od pojemności opakowania).

Po pasteryzacji przykrywamy kocem i zostawiamy do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation