Kuchnia

Grilujemy

Szaszłyki z ziemniaków -Przepisy -

Składniki na 4 porcje:
- 16 małych ziemniaków
- 8 plastrów surowego boczku
- żółta, zielona i czerwona papryka
- czerwona cebula
- kilka gałązek rozmarynu
- 5 łyżek oliwy

Sos:

- duży kubek jogurtu naturalnego
- świeży ogórek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej dymki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób wykonania:
1. Ziemniaki obierz lub oskrob, opłucz. Plastry boczku przekrój wzdłuż na pół. Paprykę oczyść z pestek, opłucz i pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz, opłucz, pokrój na ćwiartki.

2. Ziemniaczki owiń w boczek i ponadziewaj razem z warzywami na patyczki. Tak przygotowane szaszłyki oprósz solą i pieprzem, obłóż gałązkami rozmarynu. Szaszłyki umieść w natłuszczonej foremce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ziemniaczki będą miękkie.

3. W tym czasie przygotuj sos do szaszłyków. Ogórek obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jogurt wymieszaj z ogórkiem, ziołami, posiekanym czosnkiem. Sos dopraw do smaku solą oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation