Kuchnia

Muffiny

Muffinki dyniowe

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanka cukru
- 1 opakowanie orzechów laskowych (100 g)
- 100 ml oliwy
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/4 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami. Przesiać suche składniki do miski, dodać posiekane orzechy i cukier trzcinowy, dobrze wymieszać. W drugiej, dużej misce, wymieszać ze sobą oliwę, puree z dyni, jogurt i aromat. Wsypać suche składniki, lekko przemieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę do foremek. Jedna łycha masy na jedną foremkę. Wymieszać pozostały cukier, cynamon i orzechy i mieszanką posypać każdą muffinkę. Piec 20-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation