Kuchnia

Słono

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Składniki
250 g czerwonej soczewicy
1,5 l bulionu warzywnego
oliwa do smażenia
4 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 czerwone papryki
300 g podłużnych, obranych pomidorów
sól, cukier, pieprz
w proszku chilli
garść liści kolendry

Sposób przygotowania
Soczewicę płuczemy, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy, aż będzie al dente. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy posiekane czosnek i cebulę oraz papryki pokrojone w drobną kostkę. Smażymy 5 minut. Dodajemy do garnka z soczewicą i wywarem. Pomidory (mogą być z puszki) miksujemy i wlewamy do zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chilli. Gotujemy, aż soczewica będzie zupełnie miękka. Zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą.

Przepis i zdjęcie -> przepisy.magazyn-kuchnia.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation