Kuchnia

słodkości

Oczy carycy - myTaste.pl

Składniki

1 galaretka
1 paczka biszkoptów
jasne ciasto

6 białek
1,5 szkl cukru
1 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szkl oleju
ciemne ciasto

6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl oleju
krem budyniowy

1 i 3/4 szkl mleka
1 budyń (bez cukru)
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
napar kawowy

2 łyżki kawy mielonej
0,5 szkl gorącej wody
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

Krok 1
Ubić białka z cukrem na pianę. Dodać resztę składników jasnego ciasta i zmiksować.
Krok 2
W drugiej misce ubić żółtka i jajka z cukrem. Dodać mąkę, proszek, kakao i olej i również zmiksować.
Krok 3
Naprzemiennie nakładać ciasto na blachę. Piec ok 35 min w 180*C. Ostudzić i przekroić placek na pół.
Krok 4
Ugotować budyń na mleku. Ostudzić. Dodać margarynę i zmiksować na jednolitą masę.

Rozpuścić galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić, aż będzie gęsta, ale będzie się dało nakładać ją jeszcze na ciasto łyżką.
Krok 5
oczy carycy przygotowanie
Na jednej połowie ciasta rozprowadzić połowę masy budyniowej. Przygotować napar z kawy. Najlepiej jest użyć kawiarki, w ten sposób nie będziemy mieli fusów. Następnie namaczać biszkopty w kawie i układać na kremie budyniowym. Na biszkopty nałożyć gęstniejącą galaretkę. Odstawić do lodówki, aż całkiem zastygnie.
Krok 6
Wyłożyć resztę kremu budyniowego i przykryć drugą połową placka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation