Kuchnia

PĄCZKI I NIE TYLKO

BUŁKA Z CHLEBEM | Faworki na piwie czyli chrusty na piwie

Co potrzeba:

5 żółtek
Ok. 1/3 szklanki piwa, piwa dajemy tyle samo objętości ile objętości zajmują żółtka w szklance,
Ok. ½ kg mąki luksusowej typ 550,
Szczypta soli,
Olej rzepakowy do smażenia
Faworki z piwem są bardzo delikatne i kruche

Wykonanie:

Na stolnicę wysypujemy szklankę mąki, rozgarniamy na boki, żeby powstało gniazdo z pustym środkiem. W środek dajemy żółtka i wlewamy piwo. Wyrabiamy rękami ciasto. Jeśli bardzo lepi się do rąk dosypujemy jeszcze mąki. Jeśli nie macie stolnicy możecie śmiało przygotować ciasto w większej misce, a następnie wykorzystać blat. Ciasto powinno być lekkie, nie glinowate. W trakcie wyrabiania porzucajcie nim o stolnicę, będzie bardziej puszyste. Ja wyrabiam ok. 5 minut. Po tym czasie odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na cieniutki placek. Resztę ciasta dajemy w tym czasie do folii, żeby nie wysychało. Placek kroimy na paski o kształcie rombów o szerokości ok. 3,0 cm i długości ok. 8-10 cm. Każdy pasek przecinamy na środku tak, żeby można było przełożyć jeden koniec. Nacięcie powinno mieć ok. 3 cm. Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu porcjami, na złoty kolor z każdej strony . Najlepszy jest szeroki nie za wysoki garnek lub głęboka patelnia. Oleju powinno być ok. 3-4 cm wysokości od dna. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Gorące faworki posypujemy cukrem pudrem. Jeśli przełożycie najpierw jeden Koniec przez nacięcie a potem drugi i rozłożycie je na płasko, to w trakcie smażenia wyjdą papieskie czapki jak na środku zdjęcia :))

Smacznego :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation