Kuchnia

PĄCZKI I NIE TYLKO

Przepis na Churros - jak zrobić - MojePrzepisy.pl

Churros

Ile porcji: 9
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 10 min.
Opis

Hiszpańskie churros, które od dawna czekały w kolejce. Skorzystałam z przepisu ze strony: moje wypieki.

Składniki

mąka 1 i 1/8 szklanki
woda 240 ml
sól 1 szczypta
jajko 2 szt
olej do smażenia 300 ml
cukier brązowy 2 łyżki
cynamon 1/2 łyżeczki
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
masło 50 gram
Sposób przyrządzenia

Zagotowujemy w garnku wodę z solą, cukrem i masłem. Do wrzątku wsypujemy mąkę wymieszaną z cynamonem i dodajemy ekstrakt z wanilii i intensywnie mieszamy, żeby nie było grudek, chwilę zaparzamy ciasto ucierając drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Odstawiamy do przestudzenia.

Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy całość mikserem. Masa nieco się rozluźni, ale w dalszym ciągu będzie pozostawała dosyć gęsta.

W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, masę wkładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i gdy tłuszcz jest już rozgrzany wyciskamy prosto do niego kawałki ciasta długości kilkunastu centymetrów i smażymy na złoto.

Gotowe odsączamy na papierowych ręcznikach.

Gotowe churros posypujemy cukrem pudrem lub drobnym ciemnym cukrem, ewentualnie z dodatkiem cynamonu.
Pyszne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation