Kuchnia

PieczĘ i gotujĘ Milordzie

Ciasto jogurtowe Dukana można przygotować w kilku wariantach, jak to zwykle bywa - co kucharka, to doda coś swojego;) Do wyrobu tego ciasta możesz więc wykorzystać np. cukier, fruktozę, słodzik do pieczenia. Ja proponuję przepis z cukrem trzcinowym. Ponieważ przysmak nie jest zbyt słodki, możesz polać ciasto polewą lub jeść z niskosłodzonym dżemem.

Ciasto jogurtowe - składniki:

- jogurt naturalny, najlepiej gęsty, ok. 150 g

- 3 jajka

- 2 czubate łyżeczki cukru

- 4 duże łyżki mąki kukurydzianej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- odrobina aromatu waniliowego

- szczypta soli.

Ciasto jogurtowe - sposób przygotowania:

Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtka połącz z jogurtem, proszkiem do pieczenia i mąką, zmiksuj. Dodaj aromat. Dodaj połowę białek i miksuj, ale na bardzo wolnych obrotach. Resztę piany połącz z masą i wymieszaj powoli łyżką. Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (masy nie jest zbyt dużo). Piecz ok. 40 minut. Gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation