Kuchnia

zupy

Biały barszcz

Składniki
ok. 1,5 litra wody
100 g boczku
4 pętka białej kiełbasy (tj. ok 400-500 g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki zakwasu pszennego lub zakwas z butelki gotowy
1 marchewka
2 ząbki czosnku
liść laurowy
1/2 łyżeczki majeranku
pieprz i sól do smaku
100 g śmietany
2 łyżki mleka
1 łyżka oleju do podsmażania boczku
ok 700 g ziemniaków
Zobacz jak zrobić barszcz biały – film HD

Ten film możesz też obejrzeć w serwisie YouTube: http://youtu.be/nI5IorFJacg

Przygotowanie – wersja ilustrowana

Krok 1.
Boczek kroję w małe kawałki.

Krok 2.
Kiełbasę biała obieram ze skóry i kroję w plasterki.
Marchewkę obieram i kroję w plasterki.

Krok 3.
Boczek podsmażam na niewielkiej ilości oleju.

Krok 4.
Do garna wlewam wodę. Dodaję podsmażony boczek,kiełbaskę, marchewkę i zakwas.

Krok 5.
W międzyczasie obieram ziemniaczki, kroje w kostkę. Gotuję.

A zupa? Doprawiam przyprawami (liść laurowy, majeranek, troszkę pieprzu – jak w składnikach), dodaję czosnek. Mieszam. gotuję na średnim ogniu. Ja pod przykryciem.

Krok 6.
Śmietanę rozrabiam w szklance z mlekiem. Dodaje kilka łyżek zupy, mieszam. A potem wlewam powoli do zupy mieszając. chwilkę trzymam na ogniu i podaję na talerz. Ja proponuję ziemniaczki na osobnym talerzu, ale możecie też wrzucić odcedzone ziemniaczki do zupy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation