Kuchnia
ciasto
Rainbow Petal Cake
100 g masła w temperaturze pokojowej
300 g cukru
250 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 białka jaj
Nagrzewamy piekarnik do 180C i przygotowujemy 2 tortownice o śr ok. 15 cm.
Ucieramy masło z cukrem do białości przez ok. 3-4 minuty. Dodajemy mleko i wanilię i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Łączymy mąkę proszek i sól, a następnie dodajemy do mokrych składników. Na koniec dodajemy białka (nie ubite) i ucieramy, aż ciasto będzie gładkie.
Dzielimy ciasto pomiędzy dwie tortownice, lub pieczemy po kolei w jednej, ciasta jest za dużo, żeby upiec całość na jeden raz. Pieczemy przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy każde ciasto na pół, czyli będziemy mieć 4 blaty.
lemon curd:
Korzystałam z tego przepisu
krem maślany na bezie szwajcarskiej:
4 białka
200 g cukru
250 g masła, miękkiego, pokrojonego w małe kawałki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wlewamy białka do czystej, metalowej miski, którą stawiamy nad gorącą kąpielą wodną. Dodajemy cukier i ubijamy mikserem przez ok. 3-4 minuty. Piana powinna być dobrze ciepła, a cukier całkowicie rozpuszczony.
Zdejmujemy znad kąpieli i dalej ubijamy, aż piana wystygnie i będzie sztywna i błyszcząca. Zaczynamy powoli porcjami dodawać masło nie przerywając ubijania. Krem może zrobić się w pewnym momencie lejący, lub wyglądać na zważony, ale po kilku minutach ciągłego ubijania zyska odpowiednią konsystencję. Na koniec dodajemy ekstrakt i miksujemy jeszcze przez chwilę.
wykończenie ciasta:
Przekładamy ciasto lemon curd, a następnie pokrywamy cienką warstwą kremu maślanego (białego). Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Resztę kremu dzielimy na 6 porcji i farbujemy barwnikami spożywczymi. Potrzebny będzie kolor żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, niebieski i fioletowy. Dekorujemy schłodzone ciasto. Jak zrobić taki płatkowo-tęczowy wzór zobaczycie tutaj.
MA==