Kuchnia

dekoracje i przepisy

CIASTO COCA-COLA

Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 6 łyżek cukru

- 6 łyżek mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki Coca - Coli

- 2 łyżki oleju

- 3 łyżki kakao

- kilka łyżek Coca - Coli do nasączenia biszkoptu

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, połączyć. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Na koniec wlać olej i Coca - Colę, połączyć.

Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić. Można dodatkowo nasączyć kilkoma łyżkami Coca - Coli.



Składniki na masę herbatnikowo - orzechową:

- 150 g herbatników

- 150 g zmielonych orzechów ( włoskie )

- 150 g masła

- 150 g cukru pudru ( można nieco zmniejszyć )

- 200 ml Coca - Coli

- kilka kropel aromatu rumowego

Herbatniki pokruszyć na drobno, wymieszać ze zmielonymi orzechami, zalać Coca - Colą, dodać aromat rumowy, wymieszać , odstawić.

Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać po łyżce masę herbatnikowo - orzechową, miksując na jednolitą masę.

Masę wyłożyć na biszkopt.



Składniki n masę śmietanową:

- 1/2 l śmietany kremówki

- 2 łyżki cukru pudru

- 3 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z ubitą śmietaną. Wyłożyć na masę herbatnikowo - orzechową.

Wierzch można posypać startą czekoladą. Schłodzić. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation