Kuchnia

CHLEBY

Szafranowa bułeczka na wielkanocne śniadanie
Bułeczki
szafranowe
„lussekatter”
Przepis na ok. 25 bułeczek
1 g szafranu
50g drożdży
150 g cukru
125 g masła lub margaryny
700g mąki
1 jajko
sól
rodzynki
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść masło w rondelku, dodaj szafran i mleko.
2. Podgrzej do temperatury 37 °C (Użyj termometru. Odpowiednia
temperatura jest bardzo ważna).
3. Zalej roztopionym masłem rozdrobnione drożdże, a następnie dodaj
wszystkie pozostałe składniki, oprócz jajka i rodzynek.
4. Wyrób na gładkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut
do wyrośnięcia.
5. Zagnieć ciasto i podziel na 25 części. Uformuj okrągłe bułeczki.
6. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut.
7. Bułeczki poukładaj do foremki
8.Jajko rozbij z odrobiną soli i posmaruj nimi bułeczki.
9. Piecz w temperaturze 250 °C przez ok. 5-10 minut, aż bułeczki będą złotobrązowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation