Kuchnia

nalewki, wina, alkohole...

Nalewka z czarnej porzeczki - smorodinówka
Składniki:
1 kg dojrzałych owoców czarnej porzeczki
0,5 kg cukru
0,5 l wódki (jeśli wolicie mocniejszy trunek można dolać trochę spirytusu)
Opcjonalnie można dodać laskę wanilii, kilka goździków, szczyptę cynamonu, wszystko razem bądź co kto lubi.
Sposób przygotowania:
Owoce umyć, osuszyć na sicie, odszypułkować. Przyznam się bez bicia, że nie przykładałam się zbytnio do całkowitego odszypułkowania. Przy większej ilości, praca ta staje się żmudna, a przecież odrobina zieleniny nie zaszkodzi i tak odrzucamy po wszystkim owoce.
Owoce przekładamy do większego słoja, butli, zasypujemy cukrem, dodajemy ewentualnie nasze przyprawy, zakręcamy słój i odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 3-4 tygodnie. Co jakiś czas potrząsamy słojem by cały cukier się rozpuścił.
Po tym czasie, owoce przecedzamy, dodatkowo można przecisnąć przez gazę owoce, aby nie marnować drogocennego soku, sok łączymy z alkoholem i rozlewamy do butelek.
Taka nalewka powinna postać jeszcze kilka miesięcy w ciemnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation