Kuchnia

healthy eat

Makaron zapiekany z serem i brokułami
składniki:

300g makaronu

1 świeży brokuł (lub około 300-350g mrożonego)

250g pieczarek

1 duża cebula

200g sera gorgonzola

4 łyżki gęstej śmietany 18%

2-3 ząbki czosku

około 1 łyżki oliwy lub masła

pieprz i sól do smaku

około 80g startego żółtego sera lub parmezanu



wykonanie:

1. Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy 2-3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy i płuczemy zimną wodą. (Mrożonego nie trzeba, bo został on zapewne zblanszowany przed zamrożeniem)

2. Makaron gotujemy mniej więcej 5 minut krócej, niż podano na opakowaniu, aby pozostał twardawy w środku.

3. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebule siekamy w kostkę. W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub masło. Na tłuszcz wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dosłownie po 30 sekundach dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki, solimy, pieprzymy i obsmażamy wszystko razem kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną gorgonzolę. Gdy zacznie się rozpuszczać dodajemy śmietanę i gotujemy chwilkę, aż część wody odparuje, a całość trochę zgęstnieje (około 5 minut).

4. Powstały sos serowo-pieczarkowy mieszamy z brokułami (można kilka różyczek zostawić i umieścić na wierzchu zapiekanki, aby ładniej wyglądała) i podgotowanym makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy lekko serem żóltym i zapiekamy 30-40 minut w temp. 180 stopni. Wypraktykowałam sposób, aby danie zapiec równomiernie. Najpierw umieszczam kratkę w piekarniku o jeden poziom niżej niż środek i włączam tylko dolne grzałki, a po 15-20 minutach przekładam kratkę na środkową półkę i włączam grzanie góra-dół. Dzięki temu na powierzchni zapiekanki nie tworzy się spieczona skorupa. Można również na pierwsze 15-20 minut przykryć naczynie żaroodporne folią aluminiową

5. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika najlepiej odczekać 15 minut przed pokrojoniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation