Kuchnia

Przepisy desery,ciateczka,itp

gruszki w cieście francuskim
składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego
3 gruszki
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
2 łyżki rumu
1 łyżka konfitury z wiśni
1 jajko
1 łyżka grubego cukru kryształu do posypania

sposób przygotowania:

skórkę pomarańczową zalać 2 łyżkami rumu i odstawić. piekarnik rozgrzać do temp. 200c gruszki obrać, ogonki przyciąć do połowy i przekroić na pół usuwając gniazda nasienne. natychmiast gruszki należy włożyć do zakwaszonej octem lub kwaskiem cytrynowym wody, żeby nie ściemniały. płat ciasta francuskiego pociąć na 6 równych części. do każdej połówki gruszki w miejsce usuniętego gniazda nasiennego należy włożyć pełną łyżeczkę skórki pomarańczowej namoczonej w rumie i 1-2 wiśnie z konfitury lub z innych owoców. połowki gruszek układać na cieście nadzieniem do dołu i w miarę szczelnie zawinąć ciastem.
tak zapakowane gruszki ukłdamy na blasze wyłożonej pergaminem. wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem kryształem. wkładamy do rozgrzanego do temp. 200c piekarnika. po 10-15 minutach temperaturę zmniejszamy do 180 c i w miarę potrzeby ciasto przykrywamy papierem, żeby się nie przypaliło i pieczemy kolejne 20-25 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation