Kuchnia

kulinaria

Tęczowiec

Składniki:

6 galaretek o różnych kolorach np. ciemna zielona, jasna zielona, żółtka, pomarańczowa, czerwona, fioletowa
10 dużych łyżeczek jogurtu naturalnego
ew. owoce do podania



Wykonanie:

Wszystkie galaretki należy rozpuszczać w 1,5 szklanki wody! Naczynie o wymiarach 17/26cm, wysokość co najmniej 7cm, delikatnie wysmarować tłuszczem i wyłożyć folią spożywczą, docisnąć ją do ścianek.

Rozpuścić we wrzątku obie zielone galaretki, odstawić do wystudzenia. Połowę ciemnej wylać do przygotowanego naczynia.Wstawić do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie do drugiej części ciemnej galaretki dodać dwie łyżki jogurtu, wymieszać rózgą i wylać na stężałą galaretkę w naczyniu.
Analogicznie postępować z każdą kolejną galaretką rozpuszczając je w takiej kolejności, aby utworzyły tęczę.

Aby przyśpieszyć proces można wstawiać naczynie do zamrażalnika na parę chwil.

Gotowy deser wyjąć z naczynia odwracając je do góry dnem, zdjąć folię i dowolnie pokroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation