Kuchnia

jedzenie

Jagody na zimę - zasypane cukrem

Składniki na 6 słoików, każdy o pojemności 290 ml:

około 2 l obranych z listków i dokładnie umytych jagód
30 łyżeczek cukru

Przygotowanie:
umyte jagody zostawić na durszlaku do obeschnięcia z nadmiaru wody
nakładać do połowy słoika - nasypać 3 łyżeczki cukru, dopełnić jagodami, pozostałe 2 łyżeczki cukru i jeszcze kilka jagódek, tyle ile wejdzie, po po pasteryzacji pojemność zmniejszy się o połowę, jagody poprostu wsypujemy, nie wciskamy! zamknąć słoiki, wstawić do garnka, napełnić wodą, słoiki muszą być zanurzone przynajmniej na 3/4 swojej wysokości
od chwili zagotowania - bomblowania wody, gotujemy 20 minut
po tym czasie wyłączamy i zostawiamy w garnku do całkowitego wystygnięcia. wyciągamy z garnka, wynosimy do piwnicy albo spiżarni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation