Kuchnia

Nadziewane, faszerowane pychotki

Bakłażany faszerowane pomidorami z mozzarellą
Składniki (na 2 porcje, 1 porcja ok. 260 kcal):

1 duży bakłażan (mój ważył około 400 g)
8 pieczarek
pół dużej kulki mozzarelli
5 pomidorów malinowych, sparzonych, obranych ze skóry
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
spora szczypta oregano
spora szczypta bazylii
szczypta majeranku
szczypta chili
szczypta cukru
sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy i przekrawamy na pół. Możemy go osolić i pozostawić na 20 minut a następnie opłukać (ja tego nie robiłam). Miąższ każdej połówki nacinamy w kratkę, uważając by nie przeciąć w żadnym miejscu skórki. Połówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180OC (na środkowy poziom) na około 30 minut. Bakłażan powinien zmięknąć i lekko się zrumienić.
W międzyczasie na oleju przesmażamy osoloną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek. Smażymy około pół minuty i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawiamy do smaku oregano, bazylią, majerankiem, solą, chili, pieprzem i cukrem. Całość smażymy do momentu, aż sos zgęstnieje.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, lekko solimy i na suchej patelni smażymy je, aż odparują wodę (na początku można je podlać odrobiną wody, by się nie przykleiły).
Upieczone połówki bakłażana delikatnie wydrążamy łyżką (zostawiamy trochę miąższu przy skórce). Uważamy, by nie uszkodzić skórki, która zmiękła podczas pieczenia. Miąższ dodajemy do sosu pomidorowego razem z odparowanymi pieczarkami. W razie potrzeby całość jeszcze raz doprawiamy. Powstałym farszem nadziewamy połówki bakłażana. Na każdej układamy plasterki mozzarelli. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180OC na około 15-20 minut, aż ser nam się ładnie zapiecze. Podajemy np. z sosem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation