Kuchnia

food

Pasztet z cukinii i tuńczyka z kaszą kuskus.

Składniki (na formę podłużną o wymiarach 30x11x7 cm)

250 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
1 duża cukinia (u mnie ok 600-700 g)
250 g ricotty
2 jajka
10 suszonych pomidorów (u mnie w oleju)
70 g kaszy kuskus (waga na sucho)
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
garść świeżych liści bazylii
3 gałązki świeżego oregano
1 łyżka kaparów
3 łyżki uprażonych pistacji lub słonecznika (opcjonalnie)

Tuńczyka odsączamy z wody. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (ze skórką). Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Kapary drobno siekamy, tak samo jak listki bazylii.

W dużej misce lub naczyniu mieszamy razem startą cukinię, tuńczyka, ricottę, suszone pomidory, kapary, kuskus. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną bazylię. Możemy dodać także podprażone, posiekane pistacje lub słonecznik, co da chrupiący efekt.

Masę przekładamy do formy wysmarowanej oliwą z oliwek i wysypaną mąką migdałową (można użyć też zwykłej mąki lub bułki tartej). Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni C. Pieczemy pasztet przez ok 35 – 45 minut. Gotowy pasztet powinien mieć lekko rumiany wierzch i nie powinien być płynny w żadnym miejscu. Odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation