Kuchnia

kuchcenie

PRZEPIS NA PIEGUSKI/CIATECZKA - czyli jak ekspresowo utyć :D
[zdjecie nie moje, ale robie takie same]
- jedno masło/margaryna
- szklanka cukru
- dwie szklanki mąki
- łyzeczka proszku do pieczenia
- jajko
- min. 1 tabliczka czekolady
- dod. można dodać orzechy/musli/granole/suszone owoce, ok jedna szklanka
~~~
Masło/margaryne miksujemy z cukrem, jak sie ładnie połączy dodajemy jajko, mąke i proszek do pieczenia, dalej miksujemy, choć po dodaniu mąki lepiej jest ugniatać rękoma albo łyżką, ponieważ masa będzie mega-bardzo-super-ekstra klejąca. Na koniec dodajemy pokrojoną czekolade i skruszone orzechy czy inne dodatki.
Pieczemy na papierze do pieczenia ok. 15-20 minut w piekarniu ustawionym na 180 stopni. Możemy uformować kulki, bo one i tak się rozpłaszczą. Ja ostatnio w ogole wylałam całą mase na papier, uklepałam na wysokość ok. 1,5-2cm a potem pokroiłam w kwadraty.
Po upieczeniu poczekać aż wystygną i staną się chrupkie, bo jak są ciepłe to są miękkie (ale też dobre :D)

Robione przeze mnie już setki razy, zawsze można polecam poeksperymentować z ilością cukru i mąki, ja kiedyś dałam 2 szklanki cukru i był bardzo słodkie, a ostatnio zrobiłam z jedną szklanką mąki to się śmiesznie rozpłynęły całe ale też były dobre. Tak łatwego przepisu nie da się popsuć :) #przepis #jedzenie #kuchnia #słodkości #czekolada #ciasteczka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation