Kuchnia

Zupy

Pikantna zupa z mięsem mielonym i makaronem

Składniki:

620 g mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 litr gęstego przecieru pomidorowego
2 litry rosołu
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
300 g pieczarek
4 małe ogórki konserwowe
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasolki
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
sól
pieprz

Dodatkowo:

250 g makaronu świderki




1. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Cebulę podsmażam na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni. Do zeszklonej cebuli dodaję czosnek, po 1 - 2 minutach dodaję mięso mielone i smażę do zbrązowienia.
2. Zrumienione mięso z cebulą i czosnkiem przekładam do garnka, wlewam przecier pomidorowy i rosół. Dodaję listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuję na niewielkim ogniu pod przykryciem około 20 minut.
3. Oczyszczone i umyte pieczarki kroję w plasterki, kukurydzę z fasolą osączam z zalewy, a ogórki konserwowe kroję w plasterki. Pieczarki podduszam 10 minut do odparowania wody. Makaron gotuję w lekko osolonym wrzątku.
4. Do garnka dodaję pieczarki, kukurydzę, fasolę i ogórki. Doprawiam kuminem, curry, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Gotuję na niewielkim ogniu ok. 20 minut.
5. Zupę podaję na gorąco z ugotowanym makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation