Kuchnia

pyszne ...sweet

Tort dacquoise z daktylami

Składniki:

Beza (2 sztuki):

6 białek z dużych jajek
300 g drobnego cukru
2 łyżki cukru demerara
szczypta soli
1 łyżeczka octu winnego (lub soku z cytryny)
8 szt. suszonych daktyli

Krem:

250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30 %
150 g masy kajmakowej z puszki (gotowej lub przygotowanej samemu z mleka skondensowanego)
1 łyżka cukru pudru
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
10 szt. posiekanych daktyli

Dodatkowo:

kakao
orzechy i daktyle

Na bezę wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Najlepiej zacząć od przygotowania formy do pieczenia bezy. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. Papierem tym wyłożyć dwie płaskie blachy piekarnikowe.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC.

Oba cukry wymieszać.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę (ja ubijam blenderem z końcówką do ubijania piany). Cały czas ubijając dodawać po jednej łyżce cukru. Ubijać do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać ocet winny. Zmiksować.

Daktyle pokroić i wmieszać delikatnie w pianę.

Pianę (podzieloną na pół) wyłożyć w odrysowane na papierze okręgi. Wyrównać.

beza1

Bezę piec przez 5 minut w temperaturze 180ºC. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 140ºC i piec dodatkowe 90 minut. Upieczone bezy powinny być suche i kruche. Bezy pozostawić w wyłączonym piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

beza

Krem przygotować należy w dniu podania tortu. Najlepiej na krótko przed podaniem. Pamiętajcie, że tortu bezowego nie należy trzymać w lodówce, ponieważ bezy zmiękną i zawilgotnieją.

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Serek mascapone wymieszać dokładnie z masą kajmakową.

Masę połączyć, delikatnie mieszając z ubitą śmietaną. W krem delikatnie wmieszać posiekane orzechy i daktyle.

tort3

Jedną bezę położyć na paterze. Na nią wyłożyć krem. Przykryć drugą bezą. Całość oprószyć kakao i udekorować orzechami i daktylami.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation