Kuchnia

pyszne ...sweet

Zimowe ciasto z korzenną nutą, jabłkami i toffi

Składniki:
200 g pokrojonych daktyli
200 ml mleka (plus odrobina do przygotowania sosu toffi)
250 g miękkiego masła
280 g mąki
200 g jasnego brązowego cukru (ja dałam 160 g i nadal uważamy ciasto za dość mocno słodkie)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 duże jajka
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 małe jabłka
sok z cytryny do skropienia jabłek
garść toffi
cukier puder do dekoracji

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20 cm na 30 cm. Daktyle zagotuj z mlekiem na wolnym ogniu i odstaw na 15 minut do wystygnięcia.
Przy pomocy blendera zmiksuj daktyle na gładką masę i przełóż do miski. Dodaj masło, przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka, przyprawę i wanilię. W międzyczasie przygotuj jabłka.
Jabłka umyj i pokrój na cieńkie plasterki, skropić cytryną.
Teraz wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę i przełóż do formy. Jabłka ułóż w trzech rzędach, nakładając plasterki na siebie i włóż ciasto do piekarnika na 40 - 50 minut (piecz do suchego patyczka).
Toffi razem z odrobiną mleka (tyle mleka, żeby łatwo było polać ciasto sosem) rozpuść w rondelku i polej nim przestudzone wcześniej i obsypane cukrem pudrem ciasto.
Delektuj się późnojesiennym smakiem:).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation