Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

tarta pomarańczowo - czekoladowa
składniki:

na spód:
175 g masła
100 g cukru pudru
250 g mąki
25 g zmiażdżonych migdałów
1 jajko, ubite1

na nadzienie:
5 jajek
200 g cukru pudru
sok i skórka otarta z 4 pomarańczy
sok z 1 cytryny
150 ml śmietanki 36%
140 g gorzkiej czekolady
wykonanie:

spód: masło, cukier, migdały i mąkę zagniatamy jak na ciasto kruche. kiedy zaczną przypominać kruszonkę dodajemy jajko, po trochu (możliwe, że nie będzie trzeba dodawać całego), zagniatamy. owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut. po tym czasie wałkujemy ciasto i wykładamy nim 23-centymetrową wysmarowaną masłem formę do tarty z wyciąganym dnem tak, żeby ciasto wystawało poza jej brzegi. na ciasto kładziemy papier i wysypujemy obciążniki (np. fasolę) tak, żeby nie uniosła się podczas pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°c i pieczemy przez 20 minut, następnie usuwamy obciążniki i pieczemy jeszcze 10 minut aż spód się zrumieni. odstawiamy do wystygnięcia. zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150°c.

nadzienie: jajka ubijamy z cukrem. dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy, sok z cytryny i śmietankę i mieszamy do połączenia. odstawiamy. topimy czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.

kiedy forma z tartą wystygnie wystarczająco, obcinamy wystające poza formę ciasto, następnie pozostałe brzegi i dno smarujemy roztopioną czekoladą. czekamy aż trochę zastygnie i ostrożnie wlewamy nadzienie pomarańczowe (najlepiej lejąc je po łyżce trzymanej nisko nad dnem). wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż nadzienie się zsiądzie. według oryginalnego przepisu 45 minut, ale nam zajęło to sporo więcej czasu. najlepiej sprawdzić potrząsając lekko formą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation