Kuchnia

nalewki trunki

Nalewka z jarzębiny
Jedno z najpiękniejszych drzew rosnących w Polsce, jesienią udekorowane jest gronami pięknych, owoców. Jarzębina to prawdziwa skarbnica leczniczych składników (ma dwa razy więcej karotenu niż marchew, dlatego przetwory z niej zaleca się osobom mającym problemy ze wzrokiem) i świetny surowiec na nalewkę. Składniki: 1 kg owoców jarzębiny 0,5 kg cukru 1 litr wódki lub spirytusu sok z jednej cytryny Sposób przegotowywania: Owoce zebrane po pierwszych przymrozkach pieczemy w piekarniku, a później przesypujemy do szklanego gąsiora warstwami na przemian z cukrem, napełniając naczynie do trzech czwartych. Dolewamy sok z cytryny, a na końcu alkohol. Pozostawiamy na słońcu lub w ciepłym miejscu przez 2-3 tygodnie. Po tym czasie rozlewamy do butelek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation