Kuchnia

nalewki trunki

Nalewka żenicha kresowa

Składniki:

1 kg owoców róży, 750 ml spirytusu, 500 ml wódki 40 %, 500 ml miodu, 6 goździków, 1 łyżeczka suszonego kwiatu rumianku, 1 łyżeczka suszonej mięty, garść suszonych płatków róży.

Umyte i osuszone owoce róży nakłuwamy, wrzucamy do słoja, dodajemy goździki, miętę, rumianek, płatki róży, zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 tygodni. Pamiętamy aby dość często potrząsać słojem. Następnie nalewkę zlewamy , z owoców wyciskamy sok i przecedzamy. Miód zagotowujemy z wodą, odstawiamy aby przestygł, dodajemy wódkę i dokładnie mieszamy. Syrop mieszamy z nalewką i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na 6 miesięcy aby żenicha dojrzała i rozwinęła cały swój bukiet smakowy;-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation