Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Ciasto o smaku pomarańczy z kremem pistacjowym - MniamMniam.pl
SKŁADNIKI

Składniki na ciasto:

80 gr masla
4 jajka
160 gr cukru
100 gr mąki
50 gr skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pomarancza
Szczypta soli
200 ml soku z pomaranczy (3 pomarancze)

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
30 g pistacji (juz obranych i drobno posiekanych)
1 torebka cukru waniliowego
4 łyżki likieru pomaranczowego (lub soku z pomaranczy)
2 łyżki soku z cytryny
Dzem z pomaranczy (ok 4 łyżki)

Do dekoracji:

Plasterek pomaranczy
50 gr pistacji drobno posiekanych

Zajrzyj do Mniamowego sklepu
Posypka Posypka "czarne perełki" - 710-1129 - Wilton
ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 4 tylko: 24,49 zł
Nóż szefa kuchni duży Functional Form - Fiskars Nóż szefa kuchni duży Functional Form - Fiskars
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 197 tylko: 57,99 zł
Stiratini z dodatkiem cebuli Stiratini z dodatkiem cebuli
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 5 tylko: 8,99 zł
Przygotowanie:

Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło i zostawiamy do przestygnięcia.

Oddzielamy żółtka od białek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka ucieramy wraz z cukrem do uzyskania białej masy.

Z pomarańczy ocieramy skórkę i dodajemy ją wraz z ubitymi białkami do jajecznej masy.

Delikatnie mieszamy.

Powoli dosypujemy obydwie mąki, przesiane wraz z proszkiem do pieczenia.

Na koniec dolewamy masło.

Mieszamy wszystko i przelewamy do okrągłej formy.

Pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu czekamy 5 minut, wywracamy ciasto do góry nogami i zdejmujemy papier do pieczenia.

Ponownie przewracamy ciasto i jeszcze gorące nasączamy sokiem z pomarańczy.

Zostawiamy tak na 2 godziny.

W tym czasie przygotowujemy krem.

W misce umieszczamy serek mascarpone, cukier waniliowy, pistacje drobno posiekane, likier pomarańczowy lub sok i sok z cytryny.

Pomagając sobie mikserem, łączymy wszystkie składniki.

Krem powinien mieć konsystencję łatwą do rozsmarowania.

Zostawiamy 2- 3 łyżki (lub więcej) kremu na boku do dekoracji.

Dzielimy ciasto na 2 części.

Nie ma potrzeby nasączać ciasta, będzie ono „napompowane”po wyparowaniu soku.

Spód ciasta umieszczamy na talerzu, na którym będziemy serwować nasz tort i po wierzchu rozsmarowujemy dzem pomarańczowy.

Na warstwie dzemu rozprowadzamy krem mascarpone i przykrywamy drugą częścią ciasta.

Smarujemy wierzch i boki ciasta pozostałym kremem, dekorujemy pistacjami i na środku umieszczamy plasterek pomarańczy.

Wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę i serwujemy.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation