Kuchnia

kuchnia

Makaron z pesto, boczkiem i feta


Do makaronu przygotowałam pesto ze szpinaku, bazylii i migdałów. Uważam, że domowe pesto smakuje najlepiej, a poza tym można zmiksować pesto według własnego uznania. Raczej się nie spotkałam ze szpinakowym pesto czy z pesto z jarmużu w sklepie, a Wy?

Przepis na makaron z pesto, boczkiem i feta

Składniki:

na 4 porcje

350 g domowego makaronu, suchego 250 g
200 ml pesto
200 g boczku, pokrojonego w kostkę
150 g sera feta, u mnie kozi
1 opakowanie koktajlowych pomidorków
Pesto szpinakowe

1 opakowanie świeżego szpinaku, około 100 g
garść liści bazylii
100 g migdałów
50 g parmezanu
2 ząbki czosnku
150 ml oliwy, w zależności od konsystencji można dolać więcej
sól do smaku

makaron z pesto

Jeśli wolisz domowe pesto zacznij od jego przyrządzenia. Poszatkuj liście szpinaku i bazylii. Umieść w blenderze. Dodaj grubo posiekane i uprażone migdały ze skórką, obrany czosnek i oliwę. Zmiksuj i dodaj starty parmezan, a potem dopraw solą.

Ugotuj makaron al denne w lekko osolonej wodzie. Odcedź i włóż z powrotem do garnka. Wymieszaj z pesto. Boczek usmaż na patelni, po czym ułóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wymieszaj makaron z boczkiem, pokruszoną feta i przekrojonymi na pół pomidorami. Podawaj na gorąco.



Przepis na zielone pesto

Skladniki:

½ l pesto

50 ruccola
1 doniczka bazylii
1 dl pestek dynii
2 zabki czosnku
1½ – 2 dl olivy z zielonych oliwek
Wykonanie:

Obierz czosnek i posiekaj z grubsza.
Posiekaj liscie i mlode galazki bazylii.
Oplukaj ruccola i zetrzyj pecorino.
Wrzuc wszystko do blendera, podlej oliwa i zmiksuj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation