Kuchnia

Słodkości

sernik na herbatnikach gotowany

Składniki:

1 kg białego sera, zmielonego
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy (dałam dwa po 40 g)
1/2 szklanki mleka
2 paczki herbatników (po 250g każda)
ew. bakalie

Ponadto:

2 czekolady (jedna mleczna, jedna gorzka)
100 ml mleka

Do rondelka nad parą wlałam mleko, pokruszyłam czekoladę i na małym ogniu mieszałam do połączenia się obu składników, w razie dość gęstej masy dolewałam mleka.

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach 25 x 36 wyłożyć papierem do pieczenia, na dno rozłożyć pierwszą warstwę herbatników, tak by ładnie pokryły dno blaszki.

Do rondelka włożyć masło, wsypać cukier i ładnie oba składniki rozpuścić, następnie wyłączyć palnik.

Ser zmieszać z jajkami za pomocą miksera.

Mleko wymieszać z budyniami.

Do rondelka z masłem i cukrami wlać mleko i dodać ser wszystko razem dobrze zamieszać. Ponownie załączyć palnik i zagotować na małym ogniu ok. 15 minut. Pamiętajmy by cały czas mieszać !:-).

Gorącą serową masę dzielimy sobie na pół w "naszej wyobraźni" ;), wlewamy na herbatniki jedną część masy. Układamy kolejną warstwę herbatników, następnie wlewamy drugą część masy, układamy trzecią warstwę herbatników. Jak ciasto ostygnie polewamy polewą czekoladową (użyłam roztopionej czekolady z mlekiem).

Ciasto trzymamy w lodówce najlepiej całą noc, zanim zaczniemy kroić, później również przechowujemy chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation