Kuchnia

Jarskie

Musaka z warzyw

1 duży bakłażan
2 średnie cukinie
2 cebule
2 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa świeżego tymianku
2 jajka
300 ml oryginalnego greckiego jogurtu
400 g pomidorów z puszki w zalewie
1 szklanka fasolki jaś
100 g sera feta
sól
pieprz


Tymianek posiekaj. Warzywa umyj. Bakłażana i cukinie pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w paski. Czosnek pokrój w plasterki. Warzywa ułóż w brytfannie, skrop oliwą, wymieszaj, posyp tymiankiem i dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i zapiekaj przez 30-35 minut. W połowie pieczenia obróć je na drugą stronę.
W misce utrzyj jajka z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Pomidory posiekaj, zalewę pozostaw. Fasolę ugotuj w osolone wodzie, aż będzie miękka.
Do dużego żaroodpornego naczynia (o średnicy 28 cm) przełóż połowę podpieczonych warzyw i połowę fasoli. Przykryj warstwą posiekanych pomidorów z zalewą. Ułóż pozostałe warzywa z fasolą. Całość zalej mieszaniną jogurtową, a na wierzchu pokrusz ser feta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj, aż ser się zarumieni. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation