DIY - zrób to sam

wypieki

Składniki:

160 g masła plus ok. 30 g na wierzch
175 g mąki
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 roztrzepane jajka
ok. 3 gruszek
łyżka brązowego cukru (ja użyłam zwykłego)


Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, miękkie masło pokrojone na kawałeczki, proszek, sodę. W osobnej misce dokładnie roztrzepujemy jajka i dodajemy do wcześniejszej mieszanki składników. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy, ale nie dłużej (to bardzo ważne).
Przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy gruszki pokrojone w plastry tak, aby jeden plasterek zachodził na inny (tak jak na zdjęciu poniżej).


Rzucamy na gruszki pokrojone kawałeczki masła i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut (ja piekałam nawet trochę dłużej, bo ciasto w środkowej części jeszcze nie było odpowiedniej konsystencji).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation