DIY - zrób to sam

wypieki

Wytrawne ciastka serowe z rozmarynem. Krakersy. – Małe kulinaria. Fotografia kulinarna i przepisy.Wytrawne ciastka serowe z rozmarynem. Krakersy.
Składniki:
160g mąki pszennej
130g startego sera provolone, parmezanu lun cheddara
100g masła, w temperaturze pokojowej
2 gałązki rozmarynu- drobno posiekane + 1 do dekoracji, gałązki długości 15cm
szczypta czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciastka umieścić w robocie kuchennym i zagnieść ciasto. Jeśli nie zechce połączyć się w jednorodną, elastyczną kulę, dodawać stopniowo po 1 łyżeczce wody.
Ciasto wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość ok. 4-5mm, posypać pozostałym rozmarynem, znowu nakryć papierem i delikatnie docisnąć zioła wałkiem, aby wcisnąć jej w ciasto.
Za pomocą foremki wykrawać ciastka i układać je na blaszce do pieczenia. Piec ok. 10-15 min, do zezłocenia w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Ciastka zaraz po wyjęciu są dosyć miękkie, więc polecam zostawić jej na blaszce do ostudzenia, a dopiero potem przełożyć do miseczki jak zrobią się zwarte i chrupiące.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation