DIY - zrób to sam

wypieki

Składniki na spód:

150 g pokruszonych biszkoptów
80 g masła, roztopionego
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszone biszkopty wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy, wyrównać.

Składniki na masę serową:

500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
250 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
świeżo otarta skórka z połowy cytryny
20 g żelatyny w proszku + 100 ml wody
150 g jogurtu naturalnego
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Wszystkie składniki (oprócz śmietany kremówki) powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera rozetrzeć twaróg, cukier, sok i skórkę z cytryny, zmiksować do połączenia.

Żelatynę w proszku zalać 100 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

Żelatynę dokładnie wymieszać z jogurtem (upewniając się, że w jogurcie nie powstały grudki żelatyny) i dodać do masy serowej. Dokładnie zmiksować do połączenia.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy ze spodem ciasteczkowym, wyrównać i odłożyć na kilka godzin do lodówki, do stężenia.

Ponadto:

dowolne owoce np. brzoskiwnie z puszki (pamiętajmy, że galaretka nie stężeje ze świeżymi owocami kiwi i ananasa)
2 opakowania dowolnej galaretki rozpuszczone w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu
Na torciku ułożyć owoce, zalać wystudzoną galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation