Kuchnia

Gotowanie

Deser jagodowo - pomarańczowy
Składniki na 4 porcje:
1 ½ łyżki ciemnego cukru Demerara
½ łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
400 g jogurtu greckiego
2 filiżanki jagód
2 słodkie i dorodne pomarańcze
25 g zarodków pszennych
Odrobina startej czekolady
Wykonanie:

Jagody umyć i odsączyć na sicie. Do małej miseczki wsypać cukier, startą skórkę z pomarańczy i zarodki pszenne. Całość lekko utrzeć wypukłą stroną łyżki do połączenia się składników. Pomarańcze obrać i odfiletować cząstki lub usunąć białą błonkę. Podzielić składniki na cztery porcje i nakładać do pucharków w następującej kolejności: jagody, 2 ½ łyżki jogurtu, posypka z zarodków, cząstki pomarańczy. Powtórzyć nakładaną kolejność składników. Po wierzchu posypać pomarańcze startą czekoladą. Natychmiast podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation