Kuchnia

DESERY

KAWA Z ŻOŁEDZI
To nietypowy specjał, który obok kawy z cykorii, znaleźć można czasem na półkach sklepów ze zdrową żywnością. Jeżeli macie możliwość nazbierania około 1 kg żołędzi, możecie przygotować ją samodzielnie. Wystarczy żołędzie zalać zimną wodą, odstawić na dobę, następnego dnia wypłukać je, zalać 2 litrami wody, zagotować i odcedzić. Następnie należy je wysuszyć, obrać i prażyć w piekarniku lub na rozgrzanej patelni. Wyprażone żołędzie należy zmielić (np. blenderem) i wsypać do słoiczków. Parzenie takiej kawy odbywa się jak parzenie klasycznej kawy. Jej smak jest łagodny, a dla wzmocnienia można dodać cykorii lub przypraw (cynamonu, imbiru, wanilii). W podobny sposób można przygotować mąkę do wypieku żołędziowego chleba.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation