Design

Design

Jabłecznik na biszkopcie z pyszną masą cappuccino

Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
3 łyżki wody (przegotowanej ciepłej)
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
Masa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
otarta skórka z 1 cytryny
szczypta kardamonu
Lekka śmietankowa masa cappuccino:
750 ml śmietanki 30%
20 dag gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
11 dag czekoladowego cappuccino (1 duże opakowanie)
2 1/2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
ok. 20 dag herbatników
Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Na koniec dodać mąkę tortową wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Razem delikatnie wymieszać i wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudzić.

Do przegotowanej ciepłej wody dodać cukier i wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać sok z cytryny, razem wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt.

Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę zimnej wody i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby jabłka się nie przypaliły. Na koniec wsypać galaretki cytrynowe w proszku, dodać otartą skórkę z cytryny i szczyptę kardamonu. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć. Następnie ostudzić i zimą, tężejącą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt. Na masie jabłkowej rozłożyć herbatniki i całość włożyć do lodówki na około 30 minut.

Słodką śmietankę przelać do garnka, dodać do niej połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Razem położyć na małym ogniu, i podgrzewając cały czas mieszać, aby czekolada się roztopiła, a masa połączyła. Następnie ostudzić i włożyć do lodówki na 24 godziny (koniecznie, bo inaczej się nie ubije). Czekoladowe cappuccino wsypać do miseczki (odsypać 2-3 łyżki do dekoracji), zalać 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do 1/2 szklanki gorącej wody wsypać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Dobrze schłodzoną śmietankę z czekoladą ubić mikserem, następnie wlać czekoladowe cappuccino i letnią żelatynę (masa zrobi się rzadka, ale proszę się nie bać). Całość razem wymieszać i wylać na herbatniki. Wierzch ciasta posypać czekoladowym cappuccino (odsypanym proszkiem). Włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation