Kuchnia

dekoracja stołu

Babka marmurkowa
Babka
Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
130g masła
3 duże jaja
1 szklanka jogurtu naturalnego
100g czekolady
łyżka kakao
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 3 łyżki mleka
łyżeczka octu

Masło utrzeć z cukrem do białości(trzeba je ubijać naprawdę długo, aby dobrze się napowietrzyło), nie przerywając miksowania dodać jajka, proszek i sodę. Masa może wydawać się zważona, ale nie przejmujcie się tym, dodajcie mąkę, jogurt oraz ocet.
Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę, kakao oraz kawę z mlekiem.

Formę do babki wysmarować tłuszczem i obficie wysypać bułką tartą, na przemian nakładać łyżkę jasneg i łyżkę ciemnego ciasta, na koniec za pomocą wykałaczki zrobić kilka wzorków, tak aby obie masy się wymieszały.
Piec w 180ºC przez 60 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Babkę zaraz po upieczeniu wyjąć, odczekać 15 minut a następnie wyciągnąć z formy na kratkę do wystudzenia.
Polewa
Składniki:

60g gorzkiej czekolady + łyżka mleka
kilka kostek białej czekolady + łyżka masła

Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
Udekorować nimi wystudzoną babkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation