Inne

Ciasta, desery

Tarta z bananmi i bezą

Kruchy spód
Składniki:

szklanka mąki pszennej
60g masła
2 żółtka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść zwarte i gładkie ciasto.
Schłodzić 30 minut.
Rozwałkować na grubość 3-4mm, wyłożyć ciastem formę do tarty o wymiarach 10x36cm(lub okrągłą o średnicy 24cm).
Schłodzić kolejnych 30 minut.

Nadzienie
Składniki:

3-4 banany
sok z połowy cytryny
3 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżka mąki pszennej

Banany przeciąć na pół, skropić sokiem z cytryny, układać je ciasto na cieście, z wierzchu posypać cukrem wymieszanym z przyprawami oraz mąką.
Beza
Składniki:

2 białka
1/3 szklanki cukru
szczypta soli
pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej
pół łyżeczki octu

Białka ubić z solą i cukrem na bardzo sztywną pianę, pod koniec mieszania dodać mąkę i ocet.
Bezę wyłożyć na tartę.
Piec w 180ºC przez 30-35 minut, aż ciasto się zrumieni a beza zrobi się chrupiąca.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation