Inne

Ciasta, desery

Kajmakowe brownie z solą
Masa brownie
Składniki:

200g czekolady deserowej(użyłem 70% zawartości kakao)
200g masła
4 jaja
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, przestudzić.
Jajka(całe) ubić z cukrem na puszystą i jasną masę, cały czas miksując dodać czekoladę, a następnie już za pomocą łyżki(lub na wolnych obrotach miksera) wmieszać przesianą mąkę.
Masa kajmakowa
Składniki:

170g kajmaku
80g kremowego serka
1/4 łyżeczki soli*

/wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową/

Zmiksować ze sobą wszystkie składniki na gładką masę.

Piekarnik rozgrzać do 170ºC, foremkę o wymiarach 22x22(lub podłużna keksówka jak w moim wypadku) wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę brownie wylać do formy, za pomocą łyżki nakładać kajmak. Nożem zrobić kilka ósemek, aby powstał ciekawy wzór.
Ciasto piec ok. 25-30 minut - na patyczku wbitym w środek powinny być widoczne gródki czekolady, ale nie może być surowej masy.
Upieczone brownie wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Ja swoje zawsze schładzam kilka godzin w lodówce bo wtedy dobrze się kroi i bardziej mi smakuje. ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation