Kuchnia

Przyprawy, zioła

Czosnek

Jeden z naj­sil­niej­szych na­tu­ral­nych an­ty­bio­ty­ków, a za­ra­zem jedna z naj­po­pu­lar­niej­szych przy­praw pol­skiej kuch­ni. Ma zgub­ny wpływ na ja­kość od­de­chu, ale zba­wien­ny na od­por­ność or­ga­ni­zmu. Zimą naj­le­piej jadać go re­gu­lar­nie – bo zmniej­sza po­dat­ność na in­fek­cje, po­ma­ga zwal­czyć prze­zię­bie­nie, ła­ma­nie w ko­ściach i ob­ni­żyć go­rącz­kę.
Za zdro­wot­ne wła­ści­wo­ści czosn­ku od­po­wia­da­ją siarcz­ki al­li­lo­we oraz dzia­ła­ją­ca bak­te­rio­bój­czo al­li­cy­na, która po­wsta­je z prze­kształ­ce­nia al­lii­ny po na­ru­sze­niu tkan­ki czosn­ku, np. pod wpły­wem wy­ci­śnię­cia go przez pra­skę. Czo­snek to nie tylko po­strach drob­no­ustro­jów, ale spe­cy­fik o sze­ro­kiej gamie wła­ści­wo­ści zdro­wot­nych. Jest za­le­ca­ny m.​in. w pro­fi­lak­ty­ce cho­rób ser­co­wo-na­czy­nio­wych, po­nie­waż po­ma­ga ob­ni­żyć po­ziom cho­le­ste­ro­lu, roz­rze­dzić krew i zmniej­szyć jej ci­śnie­nie, a także w pro­fi­lak­ty­ce no­wo­two­ro­wej, po­nie­waż ha­mu­je pro­ces po­wsta­wa­nia nie­któ­rych kan­ce­ro­ge­nów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation